Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sushi

Propadli jste kouzlu sushi? Není těžké ho připravit. Vše potřebné seženete v každém supermarketu. Základním kamenem je dobře uvařená a ochucená rýže a mořská řasa otočená správnou stranou nahoru. Plnit už můžete dle fantazie.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

adeleckaa

Náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie428 kJ /
102 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3,20 g
Sůl8,00 g
Sacharidy25,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rýži propláchněte několikrát pod tekoucí vodou, neměla by odtékat bílá voda, ale skoro čirá. Dejte rýži a vodu do hrnce. Přiveďte k varu a vařte nepřikryté 2 až 3 minuty na prudkém ohni. Voda by se měla vsáknout do rýže. Poté hrnec přikryjte a vařte na velice mírném ohni další 3, 4 či 5 minut, podle typu rýže. Mělo by se vařit do doby, než se z hrnce vyvaří všechna voda. Krok 2: Stáhněte z ohně a nechte 10 minut odpočinout. Mezitím nechte rozpustit v octu cukr a sůl. Udělejte nálev. Krok 3: Vyndejte rýži z hrnce do mísy, přidejte nálev z octa, cukru a soli. Přidávejte dle chuti a míchejte opatrně, ať rýži nezničíte, jen lehce a krátce. Poté nechte rýži v misce dokud nevychladne. Krok 4: Připravte si na stůl misku s vodou a octem. Použijete ji jako oplach na ruce, aby se nelepila rýže a ocet slouží částečně i jako desinfekční prostředek. S octem opatrně, používá se do rýže a poté na ruce, aby nebylo vše příliš kyselé. Na bambusovou podložku položte mořskou řasu lesklou stranou dolů. Jednu stranu má lesklou a druhou matnější. Krok 5: Na tu matnější pak naneste rýži (měla by být mírně vlažná, nejlépe studená), kterou rovnoměrně rozetřete stěrkou nebo rukou po řase. Vrstva by neměla být moc silná, ale ani moc tenká (0,5 cm) a měla by být souvislá. Krok 6: Na rýži pak vyrovnejte suroviny dle fantazie, vše nakrájené na nudličky nebo hranolky.
Na prst si naberte trochu wasabi a potřete jím rybu, krabí tyčinku, nebo jinou pochutinu. Krok 7: Pak začněte rolovat sushi. Pomocí bambusové podložky sviňte sushi a snažte se jej co nejvíce stahovat, ale tak aby neprasklo. Krok 8: Při porcování sushi se okraje odřežou tak, aby byl odpad minimální a řez rovný, dopomůže k tomu velmi ostrý nůž namočený ve vodě. Krok 9: Hotové sushi namáčejte do wasabi nebo sojové omáčky. Jako přílohu podávejte nakládané kyselé ředkvičky, nakládaný marinovaný zázvor..

TIP: Sushi - a vše, co o něm potřebujete vědět

Zveřejněno 31. 5. 2011

Poznámka autora adeleckaa

Je potřeba krátkozrnná Californská rýže Nishiky nebo Premium- Korejská rýže, v nouzovém případě může být i normální ale musí lepit. Jako pomůcku potřebujete bambusovou podložku

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sushi

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4WQx

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sushi

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4WQx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

ahoj, kde kupujete potraviny na sushi? Doporučí mi někdo nějaký obchod v centru Prahy? Zatím objednávám odsud http://www.asijske-potraviny.eu/88-vse-na-sushi

Sushi miluju . Akorat tam přidávám víc rýže. Jak opticky tak i chuťové to vypadá lip. Kdyz to mám v te bambusové podložce přidám ze stran ještě opatrně trochu ryze a nemusím skoro vůbec odřezávat .:-):yes:

Přidávám podrobný návod na to jak udělat rýži!
Rýži propláchněte několikrát pod tekoucí vodou, neměla by odtékat bílá voda, ale skoro čirá. Dejte rýži a vodu do hrnce. Přiveďte k varu a vařte nepřikryté 2 až 3 minuty na prudkém ohni, jakoby ji zavařte. Voda by se měla vsáknout do rýže. Poté hrnec přikryjte a vařte na velice mírném ohni další 3, 4 či 5 minut, což nemusí být vždy pravda. Mělo by se vařit do doby, než se z vody vyvaří všechna voda.

Stáhněte z ohně a nechte 10 minut odpočinout. Mezitím si nechte rozpustit ve 2 lžících octu 1 lžíci cukru a 1lžičku soli-Udělejte si takový nálev.

Vyndejte rýži z hrnce do mísy, přidejte nálev z octa, cukru a soli. Přidávejte dle chuti a míchejte opatrně, ať rýži nezničíte, spíše se s ní mazlete! Míchejte chvilku, poté nechte rýži v misce dokud rýže nevychladne.:-D

. . . tak toto jde absolutně mimo mně. :-S

Tajomstvo sushi je priprava ryze, bez spravnej pripravy nikdy:-! nebudu sushi :no: ako maju byt, cim to naplnime to zalezi od kazdeho individualne. :yes:
tu je postup : www.youtube.com/watch?v=pYtB3Qs9BRw" target = "_blank">
www.youtube.com/watch?v=pYtB3Qs9BRw

Ahoj, jen bych chtěl něcododat k octu na rýži. Na sushi se používá speciální Sushi ocet, ve kterém jsou všechny přísady ve správném poměru. Nebo více pracnější je použití nejlépe rýžového octa, do kterého vložíme cukr a sůl a vaříme dokud se vše nerozpustí. Je důležité správně určit množství soli a cukru.

:yes::-p

asi to průbnu, ale bez syrové ryby,abych nechytla nějakýho kapřího roupa:-8:-))
p.s. máš to pěkný:-p:yes:

sushi nam moc chutna kupuji si hotove,ale mohla bys upresnit jak se vari ta ryze ?kolik octa diky

Tématické fráze:
sushi recept, recept na sushi, sushi, suchi, sushi ryze recept, recept sushi, sushi recepty, nálev na sushi, jak udelat sushi, rýže na sushi recept, příprava rýže na sushi, recept na suchi, recepty na sushi, suchi recept, susi recept, suchi recepty, recept na suschi, jak se dělá sushi, ryže na sushi příprava, suschi recept

Suroviny:
rýže na sushi, mořské řasy, voda, ocet, ocet, cukr, sůl, avokádo, omeleta vaječná, krabí tyčinky, mrkev, mango, okurka čerstvá, ředkev, paprika, okurky sterilované, šunka, pasta wasabi, omáčka sojová, ředkvičky, zázvor

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu